Kun aina joustaa

21.07.2025

Palveluyrittäjän arjessa rajat voivat hämärtyä helposti. Haluat pitää asiakkaasi. Haluat tehdä parhain päin kaikille. Asiakkaasi kaipaavat koko ajan enemmän, aikataulut venyvät, ja oma palautuminen jää jalkoihin. Tämä kirjoitus auttaa pysähtymään sen äärelle, mitä jatkuva venyminen tekee sinun hyvinvoinnillesi – ja miksi sinulla on lupa asettaa rajoja, ystävällisesti ja selkeästi. 

Työtä sydämellä

Moni palveluyrittäjä tekee työtään sydämellä. Työ on usein henkilökohtaista – asiakas tulee juuri sinun luoksesi. Siksi voi olla vaikea sanoa ei, kun joku pyytää aikaa tosi hankalaan väliin tai esimerkiksi seuraavalle sunnuntaille. Sinulla on jo omat suunnitelmat. Tiedät, että päivästä tulee todella tiukka, mutta vakioasiakkaalle kieltäytyminen tuntuu lähes mahdottomalta.

Sanat saattavat tulla suustasi kuin itsestään: "No kyllä minä tämän kerran."
Ja suoraan sanottuna – tuntuu hyvältä olla kaivattu. Että oma työ merkitsee jollekulle. Että sinua tarvitaan.

Tämä kaikki on täysin ymmärrettävää – ja yleisempää kuin arvaatkaan. Mutta jos tämä toistuu viikosta ja kuukaudesta toiseen, alkaa oma rajasi hämärtyä.
Mitä sinulle jää? Mitä tapahtuu sinun hyvinvoinnillesi? Taasko pikalounas ajanvarauskalenterin tai somejulkaisun äärellä?

Työ vai terveys?

Yrittäjänä olet vastuussa itse itsestäsi – myös silloin, kun et jaksaisi. Kukaan ei paina jarrua puolestasi. Ei ole esihenkilöä, joka huomauttaisi liiasta työmäärästä. Ei lomakertymää, ei sairaspäiväjärjestelmää, ei työkaveria, joka ottaisi vuoron.

Yksi pois jäänyt vapaapäivä ei vielä tunnu missään. Mutta kun se toistuu, kerta toisensa jälkeen, se alkaa näkyä: kehossa, mielessä ja siinä, miltä oma työ alkaa tuntua.
Se, mitä alun perin rakastit – alkaa väsyttää.

Peruutukset ja rajat

Viikoittaiset peruutukset ovat monelle palveluyrittäjälle arkipäivää. Suurin osa on ymmärrettäviä, mutta on myös tilanteita, joissa asiakas tekee kaikkensa välttääkseen maksun – joskus jopa liioitellen tai keksien syitä, jotka varmasti vapauttavat hänet korvauksesta.

Yrittäjän mieleen saattaa helposti hiipiä seuraavia ajatuksia:

"En kehtaa vaatia peruutusmaksua." (Yksinyrittäjä, Helsinki)

"Minulla ei ole voimia vääntää siitä." (Kampaamoyrittäjä, Uusimaa)

"Jos venytän rajoja hänen takia, hän ehkä varaa uudelleen." (Kosmetologi, Töölö)

Mutta kyse ei ole siitä, millaisena asiakkaasi sinut näkee – vaan siitä, miten sinä pidät huolta itsestäsi.

Peruutusehdoissa ei ole kyse kovuudesta. Niissä on kyse sopimuksesta.

Raja ei ole häilyvä. Se on selkeä ja yhdessä sovittu – ja se saa olla voimassa. Siitä on ok pitää kiinni. Muiden ihmisten rekatiot eivät ole sinun asiasi.

Sinä olet tärkein

Asiakkaat löytävät sinun kadotessa aina uuden paikan. Toimiala muuttuu. Tarpeet vaihtuvat.
Mutta sinä et vaihdu. Sinä olet oman työsi ydin. Jos sinä uuvut, kukaan ei astu tilalle elämään sinun elämääsi, muita yrittäjiä tulee, mutta onko työ koko elämäsi? Onko se tärkeämpi kuin terveys?

Sinun tehtäväsi ei ole vain palvella muita – vaan myös suojata itseäsi.

Lue ääneen itsellesi:

  1. En ole vaikea, jos pidän kiinni sovitusta.
  2. En ole itsekäs, jos päätän, että loma pysyy lomana.
  3. En ole epäystävällinen, jos sanon ei.

Pohdiskele hetki:

🔸 Milloin viimeksi lähdit töihin, vaikka olisit kaivannut lepoa?
🔸 Oletko jättänyt perimättä peruutusmaksun tilanteessa, jossa ehtosi olisivat sen sallineet?
🔸 Miltä tuntuisi, jos ensi kerralla pitäisit kiinni siitä, mitä itse tarvitset?

Lopuksi

Se, että olet myötätuntoinen, ei tarkoita, että sinun pitäisi aina joustaa. Sinulla on oikeus pitää kiinni rajoistasi, vaikka haluat kohdata asiakkaat kunnioittavasti.
Voit olla ystävällinen ja silti sanoa ei.
Voit palvella hyvin – ja samalla huolehtia omasta jaksamisestasi, myös tulevaisuudessa.

Jos olet herkkä aistimaan toisten tunnetiloja tai kuormitut helposti, selkeät rajat eivät ole itsekkyyttä – ne ovat välttämättömiä. Ennakoitava ja selkeä toimintatapa helpottaa myös asiakasta. Kun asiat ovat yksiselitteisiä, kaikkien on helpompi hengittää – myös sinun.


Olet arvokas, vaikka et tekisi tänään mitään.